perjantai 12. helmikuuta 2016

Egypti - Pinnan alla

Lämmin ja kaunis Punainenmeri

Lokakuu 2015


Punainenmeri, jonka nimi tulee ajoittain meren punaiseksi värjäävästä levästä, on todella suolainen ja lämmin meri. Se tarjoaa erinomaiset edellytykset rikkaalle eläimistölle ja upeille koralliriutoille.


Olimme viikon mittaisella lomallamme Marsa Alamin Coraya Bayssa snorklaamassa lähes joka päivä. Punainenmeri oli niin kaunis kuin muistinkin. Kun vetää räpylät jalkaan, maskin päähän ja laskee pään veden alle, tuntuu siirtyvänsä toiseen todellisuuteen. Vesi on uskomattoman kirkasta ja erilaisia kaloja ja koralleja näkyy loputtoman paljon. Sukeltaminen on täällä myös valtava bisnes, happipullojen kolina alkaa seitsemältä aamulla ja sukeltajia viedään merelle taukoamatta.





Ostin Canonin pokkarilleni vedenkestävän Dicapac -pussin jolloin minun oli mahdollista ottaa se mereen mukaan ja kuvata kaikkea mitä pinnan alta löytyy. Paras aika snorklaamiseen Coraya Bayssa on aamupäivä, jolloin kaloja on todella paljon ja aurinko paistaa suotuisasta suunnasta.

Sohal Surgeonfish eli kirurgikala, joka puolusti reviiriään todella raivoisasti.

 
Klunzinger wrasse.



Red Horny Coral

 

 
Marsa Alamin rannan läheisyydessä olevat koralliriutat on rajattu poijuilla ja köydellä, eikä tätä rajaa saa ylittää. Koralleja yritetään suojella, mutta turismi kuormittaa koralliriuttojen herkkää ekosysteemiä. Koralleihin koskeminen on kielletty ja itseasiassa lähes kaikki täällä on myrkyllistä tai voi viedä sormesi mukanaan. Valitettavasti meressä kellui myös jonkin verran roskaa ja muovia, jota työntekijät keräsivät onneksi aika ahkerasti pois.
 


 

   

Abu Dabab


Kävimme päiväretkellä paikallisen oppaan kanssa Abu Dababin poukamassa. Tämä on niitä harvoja paikkoja joissa voi päästä rannalta käsin uimaan Dugongin eli merilehmän sekä merikilpikonnan kanssa. Kiersimme oppaan kanssa kohtalaisen pitkän lenkin. Uimme ensin poukaman vasenta reunaa ulos, jossa hän esitteli erilaisia kaloja ja koralleja. Sitten lähdimme hieman syvemmille vesille, kohti poukaman keskustaa jossa kilpikonnat ja dugongit laiduntavat. Merilehmää emme tällä kertaa nähneet, mutta kilpikonnan touhuja seurailimme jonkin aikaa. Yllätyin kilpikonnan koosta, se oli valtava, kilpi oli ehkä noin 70 cm pitkä. Täällä törmäsimme myös nipistelevään planktoniin joka tuntuu todella inhottavalta, samanlaista "nipistelyä" voi kokea ainakin Thaimaan Krabilla.


Kilpikonna laiduntaa merenpohjasta meriheinää. Mukana on puhdistajakaloja.






























 
Kilpikonnat nousevat pintaan hengittämään n. 10 minuutin välein. Ne ovat todella nopeita uimareita. Kilpikonniin koskeminen on sakon uhalla kielletty!

Tässä ottamani video kun kilpikonna sukeltaa.
 
 
 


Kävimme välillä rannalla lepäämässä ja syömässä eväitä, ja menimme mereen vielä uudelleen katsomaan myös poukaman oikeassa reunassa olevan koralliriutan. Siellä näimme mm. klovnikaloja merivuokkojen suojissa. Uimme jälleen kohtuullisen pitkälle riutan reunaa pitkin jonka jälkeen opas pyysi meitä kääntymään takaisin.

"Nemo" eli klovnikala



 
Kyselimme oppaalta rannalle päästyämme haista ja hän kertoi että riutan reunasta ei ole turvallista lähteä kauemmas, koska hait uivat syvemmissä vesissä. Tässä kohtaa sain jo kylmiä väreitä. Maaliskuussa 2015 saksalaista miestä oli purrut hai ja hän menehtyi. Onneksi opas kertoi tämän vasta kun olimme rannassa! Hän varoitti myös barrakudoista, jotka ovat itseasiassa vaarallisempia kuin hait. Ne hyökkäävät aggressiivisesti kaikkea kohti mikä kimaltelee, joten kiiltävät korut on syytä jättää uintiretkiltä pois. Veteen meno on siis aina tietoinen riski, mutta haihyökkäyksen kohteeksi joutuminen on hyvin epätodennäköistä kunhan noudattaa tervettä järkeä sekä annettuja ohjeistuksia.










 
Merenalainen elämä on upeaa eikä snorklatessa voi miettiä mitään muuta kuin juuri sitä hetkeä. Punainenmeri on ehdottomasti näkemisen arvoinen! Kääntöpuolena minua todella huolestuttaa maailman merien tila. Punainenmeri on meristä puhtaimpia, mutta täälläkin näkyi jos jonkinlaista muovinpalasta ja kertakäyttömukia.

Tässä video merien roskalautoista. Suurin osa muovijätteestä heitetään meriin Aasiassa, jossa myös osaltaan turismi kuormittaa ympäristöä. Huolehdithan matkaillessasi, ettet heitä roskia luontoon? Myös hotelleista on valittavissa vaihtoehtoja, jotka ottavat ympäristön paremmin huomioon.

- Suvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti