tiistai 9. helmikuuta 2016

Egypti - Marsa Alam

Pakettimatkalle Egyptiin

Lokakuu 2015


Egypti luokitellaan kaikilla mittareilla kehitysmaaksi. Egyptissä asuu lähes 87 miljoonaa ihmistä, suurin osa Niilin varrella sekä Afrikan suurimmassa kaupungissa Kairossa. Hikipedian sivuilta lainattua: "Nykyinen Egypti on rähmäinen kehitysmaa, jossa haisevat hiki ja kamelin lanta ja jossa saa ripulin alle minuutissa syömättä mitään." Voisin melkein allekirjoittaa tämän, Egyptin kirous kävi kylässä meilläkin. Onneksi minulla oli lääkkeet mukana ja jouduin kestämään kipeää vatsaa vain yhden yön.

Mikään suomalainen matkatoimisto ei järjestä tällä hetkellä pakettimatkoja Egyptiin. Olimme Egyptissä juuri ennen, kun Venäläinen matkustajakone putosi Siinailla ja kaikki matkustajat kuolivat. Suomalaiset matkatoimistot eivät kuitenkaan lentäneet Siinain ylitse.

Olen tavallaan tyytyväinen, että kävimme Egyptissä juuri tuolloin, en tiedä koska seuraava tilaisuus olisi tarjoutunut. Turvallisuustilanne vaikuttaa sen verran heikolta (Marsa Alamin alueella turvallisuustilanne on pysynyt vakaana) että tuonne suunnalle ei tee kauheasti mieli lähteä. Egyptille turismi on tärkeä elinkeino, ja matkailu oli vihdoin elpymässä vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen. Matkojen kysyntä romahti jälleen lentoturman jälkeen ja matkojen järjestäminen keskeytettiin. Vuoden 2011 levottomuuksien seurauksena useita hotelleja oli jouduttu sulkemaan ja uusien rakentaminen keskeyttämään.  





                       

Olimme elokuussa Vilnassa, kun sain puhelun veljeltäni olisimmeko kiinnostuneita lähtemään lasten syyslomalla Egyptiin. Vanhempammekin olivat lähdössä mukaan (he olivat olleet viimeksi matkalla kun kävimme joskus todella kauan sitten Eilatissa, Israelissa). M oli heti sitä mieltä, että mennään vaan, emmehän ole koskaan Egyptissä käyneet. Pyrimme aina valitsemaan matkakohteen sen mukaan, mihin juuri sillä hetkellä edullisesti pääsee. Tällä kertaa hinta jäi toissijaiseksi, koska kovin usein ei ole mahdollisuutta päästä isommalla porukalla reissuun. Meitä oli lähdössä yhdeksän henkeä! Kysyin töistä lomaa lomalla, ja varasin meille jo uuden matkan ennen kuin edellinenkään oli loppunut.

Tutkailin etukäteen mitä kaikkea Marsa Alamin lähistöltä löytyisi. Viikko all inclusive hotellin altaalla ei ole meidän juttu, koska sillä tavalla ei oikeastaan näe tai koe yhtään mitään. Toki tämäkin kuului ohjelmaan, olihan mukana kolme alle 10 vuotiasta lasta. Katselin vuokra-autoja netistä, jos olisimme ajelleen Luxoriin nähtävyyksiä katsomaan, mutta niitä ei ollut saatavilla. Selvitin asiaa matkatoimistoltakin ja he totesivat ettei tuolla voi ajella omin päin mihinkään, retketkin tehdään mahdollisesti poliisisaattueessa. Tässä kohtaa paikan turvallisuus alkoi epäilyttää..



                         

Veljeni oli ollut perheineen Marsa Alamin Jaz Lamaya resort
-hotellissa ennenkin, joten tiesimme mitä odottaa. Snorkkelitkin ostimme jo valmiiksi, olihan tuolla mahtavat snorklausmahdollisuudet. Lämmin ja kirkas Punainenmeri oli vain kivenheiton päässä.










                        
Marsa Alamissa oli kuumaa ja kosteaa, lämpötila heilui +30 asteen tietämillä, ja olotila oli hikinen. Oloni teki epämukavaksi lisäksi se, että minulla oli kauhea flunssa, ja veto oli täysin pois pari ensimmäistä päivää. Yskä kesti koko viikon, mutta yritin olla välittämättä siitä. Onneksi altaalla makoillessa ei rasittunut liiaksi.

Saavuimme hotellille omalla kyydillä, joka maksoi 25 euroa suuntaansa yhdeksältä hengeltä, edullista siis. Ei tarvinnut odotella kentälle eksyneitä tai viinakaupassa lorvivia turisteja ja ryysätä 30 muun ihmisen kanssa samaan bussiin. Saimme hotelliin (ennen kaikkia muita) saavuttuamme ensimmäiseksi tervetuliaisjuomat sekä all inclusive rannekkeet. Ihan kiva, koska minä olin kokonaan unohtanut nostaa rahaa ennen matkaa! Muistin asian vasta istuessani koneessa, ja silloin oli jo liian myöhäistä..

Hotelli oli oikein hieno ja vaikutti hyvätasoiselta. Huone oli siisti, piha-alueet hyvin hoidettuja ja muutenkin vaikutelma oli miellyttävä. Ruoka oli maittavaa ja ravintoloita oli useita joista valita. Allasbaarista sai hakea kahvia, juomia ja välipaloja niin paljon kuin jaksoi kantaa. (luonnollisesti joka välissä piti lotrata reilusti käsidesiä)



                   

Hotellilla oli paljon erilaista järjestettyä toimintaa, jumppia, tanssia, iltaohjelmaa.. Ihan kaikkea joka lähtöön.  Hotellin yhteydessä oli lisäksi spa hoitola, jossa tehtiin erilaisia hoitoja sekä hierontoja. Muutama meistä kävi näitä kokeilemassakin.



Uima-allas illalla.
Huoneemme käytävä oli eräänä iltana koristelu kauniisti.
Auringonlaskut olivat kauniita.
                           

Hotellin rannalta uimaan meno ei ole mahdollista. Rannasta alkaa heti koralliriutta, ja uimaan (ja snorklaamaan) pääsee vain pitkää laituria pitkin. Uimaan pääsi myös perinteiseltä hiekkarannalta kävelemällä aivan poukaman pohjukkaan. Täällä kuitenkin vesi on hiekan takia sameaa. Merivesi oli todella lämmintä, n. 25-26 asteista.



 
Pitkän laiturin päästä pääsi snorklaamaan.
  
All inclusiven hintaan kuului lisäksi muutaman sadan metrin päässä oleva vesipuisto, ja vesipuistossa tietysti kaikki juomat, popparit, hattarat..


Vesipuistossa oli monenlaisia liukumäkiä hurjapäiden makuun.

Näkymä hieman korkeammalta, mäkiin en kuitenkaan uskaltanut.

Frangipani temppelipuun vahamaiset kukat olivat kauniita.


                   
Marsa Alam oli mielestäni kelpo paikka, ainakin perhelomalle (vrt. Kanaria jossa ilma saattaa olla huono, meri on kylmä, turisteja paljon...) Resortissa sai olla rauhassa (vaikka joitakin retkimyyjiä siellä pyörikin). All inclusive lomailu on lasten kanssa helppoa, saa ottaa sitä mitä haluaa, eikä rahaa tarvitse kantaa mukana. Shoppailijan kannattaa ehkä harkita muita kohteita, mitään ostettavaa ei juurikaan ole (joitakin kauppoja löytyy), mutta meitä se ei haitannut. Muutaman tunnin ajomatkan päässä on Hurghada, josta kauppoja löytyy varmasti jokaiseen makuun. Jos pidät rennosta lomasta, lämmöstä, snorklailusta tai sukeltamisesta on tämä oiva valinta.

Olimmekin snorklaamassa lähes joka päivä! Lisäksi kävimme järjestetyllä Luxorin retkellä, joka olikin aika mielenkiintoinen.. Näimme palan aitoa Egyptiä. Hotella sattui lisäksi jotain todella järkyttävää; yksi meistä meinasi menettää henkensä! Kerron näistä kaikista lisää omissa postauksissaan.


- Suvi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti