torstai 18. helmikuuta 2016

Egypti - Luxor, Niili ja Kuninkaiden laakso

Retki Luxoriin

Lokakuu 2015






 
Luxor on yksi Egyptin parhaita nähtävyyksiä. Päätin jo kotona että haluan nähdä Egyptissä muutakin kuin turisteja varten rakennetun hotellialueen, ja päätimme lähteä matkatoimiston järjestämälle Luxorin retkelle. Emme yleensä harrasta pakettimatkoja, emmekä  varsinkaan matkatoimiston järjestämiä yhteisretkiä, mutta nyt vaihtoehtoja ei oikeastaan ollut.
 
Lähtö retkelle oli ihan järjettömän aikaisin, klo 4 aamulla! Luxoriin on Marsa Alamista noin 300 kilometriä, mutta matka kesti suuntaansa reilu 6 tuntia. Check pointteja, joilla pyritään varmistamaan matkanteon turvallisuus, oli välillä muutaman kilometrin välein. Näissä kaikissa joutui pysähtymään, mutta sitten kukaan ei kuitenkaan oikeasti tarkastanut yhtään mitään. Miehet vain seisoskelivat konekiväärien kanssa ja näyttivät tärkeiltä. Lisäksi tiet olivat paikoitellen todella huonossa kunnossa ja matkanteko oli töyssyistä. 12 tunnin istuminen suhteellisen ahtaassa bussissa (jossa onneksi oli ilmastointi) oli oma koettelemuksensa. Onneksi meillä oli tyynyt mukana niin saimme nukuttua bussissa edes muutaman tunnin. Matkan puolessa välissä pysähdyimme taukopaikalla josta sai ostettua juomaa ja jossa oli suhteellisen siistit vessat.




 

Niili


Sinuhe egyptiläisestä lainattua: "Ken kerran on Niilin vettä maistanut, ei voi enää muulla janoaan sammuttaa." Tämä saa aikaan minussa puistatuksen, koska tunnetusti Niili on todella likainen.
Noin 6550 kilometriä pitkä Niili yhtyy kahdesta joesta; Sininen-Niili alkaa Etiopian Tanajärvestä ja pidempi Valkoinen-Niili Tansanian, Ugandan ja Kenian alueelta Victoriajärvestä. Vaikka Sininen-Niili on haaroista lyhyempi, se tuo jokeen noin 80% sen vedestä. Nämä kaksi haaraa yhdistyvät Sudanissa Niiliksi. Joki laskee Egyptissä Välimereen 250 kilometriä leveänä monihaaraisena jokisuistona.

Niilin laaksoon saavuttuamme, maisema muuttui välittömästi vihreäksi. Muutos oli hurja. Näimme matkalla ainoastaan hiekkaa ja kiveä, pelkkää kuivaa aavikkoa. Mutta täällä oli elämää! Niilin kastelukanavat ulottuvat pitkälle ja tämä mahdollistaa maanviljelyn. Maat eivät enää kuitenkaan ole yhtä viljavia kuin ennen, koska Assuanin pato estää jokavuotiset tulvat ja lietteen leviämisen pelloille. Assuanin padon taakse jää maailman suurimpiin tekojärviin kuuluva Nasserjärvi.







 

Egypti on tunnetusti likainen. Ajoimme matkallamme Egyptin puhtaimman kaupungin läpi, mutta täälläkin oli roskaa kaduilla, millaistakohan on Kairossa? Paikalliset käyttävät Niilin kastelukanavia viemärinä ja kaatopaikkana. Kaikki roskat huuhdotaan jokeen ja loput poltetaan joen penkereillä. Kastelukanavan viereen oli hylätty kuollut aasi.



Kastelukanavien penkereet toimivat kaatopaikkoina.










 

Karnakin temppeli


Ensimmäiseksi pysähdyimme Karnakin temppelillä. Lämpö iski vasten kasvoja kun tulimme ulos bussista. Vettä oli syytä  varata mukaan, vaikka vierailu kestäisi vain noin kaksi tuntia. Temppelialueella oli niin kuuma, ettei auringossa pystynyt olla ollenkaan. Ilma seisoi ja lämpöhalvaus meinasi iskeä jo heti alkumetreillä. Paikallinen opas kertoi temppelistä ja sen historiasta. Temppelikompleksi on levittäytynyt laajalle alueelle ja täällä saisi kuulemma kulumaan aikaa helposti useamman viikon.


Karnakin temppeliltä








  
Karnakin temppelialueelta.


































 
Karnakin suuri pylväspiha.







  

Niilin ylitys


Temppelivierailun jälkeen ruokailimme Iberotel hotellissa ja levähdimme hetken. Tämän jälkeen oli vuorossa Niilin ylitys veneellä. Veneen ohjaaja keikutti venettä puolelta toiselle. Täällä ei onneksi veden varaan joutuessaan jäädy kuoliaaksi, vaan myrkytyskuolema on ehkä lähempänä. Niilissä nimittäin elää ihmisen suolistoa tuhoava bilhartsia loinen, joka tunkeutuu ihon läpi elimistöön. Tämä on yksi suurimmista kuolinsyistä Egyptissä. Eli jos vedessä ui tai oleilee, voi loinen päästä elimistöön. Tämä onkin vakava ongelma Egyptissä ja myös muissa trooppisissa maissa joissa loinen on saastuttanut makeita vesiä. Tästä oppaamme ei muistanut mainita mitään. Onneksi kenenkään ei tehnyt mieli liottaa itseään likaisessa vedessä. Sairaus on kuitenkin täysin hoidettavissa lääkityksellä, mikäli se huomataan tarpeeksi ajoissa. Monesti tartunta kuitenkin jää vähäoireiseksi. Egyptissä Niilin varrelle on alettu istuttamaan Neempuita, joiden uutteen on todettu tappavan loisia tehokkaasti aiheuttamatta muita sivuvaikutuksia.


Iberotel hotellin uima-allas kellui Niilissä.

























Jokilaivoja oli paljon.



Niilin ylitys veneellä oli omanlaisensa kokemus.








 

Memnonin kolossit  


Teimme pikapysähdyksen Memnonin kolosseilla. Kolosseista on jäljellä enää niitä vartioineet patsaat, jotka kohoavat noin 18 metrin korkeuteen.




 

Kuninkaiden laakso


Suuntasimme seuraavaksi kohti Kuninkaiden Laaksoa, jossa sijaitsevat muinaisten faaraoiden haudat. Ensimmäiset faaraot on haudattu tänne n. 1500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Eli vanhimmat haudat ovat noin 3500 vuotta vanhoja! Emme valitettavasti nähneet muumioita, koska ne on siirretty Kairon egyptiläiseen museoon. On käsittämätöntä miten upeat värit hautojen maalauksissa on, vaikka ne ovat jo tuhansia vuosia vanhoja. Tämä oli hikisen matkan varrella ehkä kuumin paikka, lämpötila nousi lähemmäs 40 astetta. Onneksi haudoissa oli hieman viileämpää. Kuninkaiden laaksossa valokuvaaminen on nykyisin kielletty, koska salamavalot haalistavat hautamaalauksia. Kameroita ei saanut viedä alueelle ollenkaan. Haudoissa oli jopa vartijoita, ja jos he näkevät kuvia otettavan, voi siitä saada sakon tai vähintään he haluavat rahaa omaan taskuunsa. Tämä oli ehkä retken hienoin paikka hautoineen, mutta kuvat niistä on ikuistettu ainoastaan meidän verkkokalvoillemme.


Alabasteri 


Alabasteri on kiventapaista lasimaista ainetta, josta tehdään monenlaisia koriste ja käyttöesineitä.
Meille esiteltiin kuinka alabasteriesineitä valmistetaan ja vierailimme myös liikkeessä josta esineitä sai ostaa. Ostinkin pari tuikkukippoa tiukan tinkaamisen jälkeen meille sekä tuliaisiksi, esineet olivat todella kauniita! Vaikka maksoimme kipoista törkyhinnan, halusi myyjä silti rahaa myös omaan taskuunsa.

Alabasteriesineiden valmistusta.



  

Hatšepsut


Viimeiseksi vierailimme Egyptiä hallinneen ainoan naisfaaraon kuolontemppelissä. Tämä oli vaikuttava paikka. Hatšepsut kuoli vuonna 1466 ennen ajanlaskun alkua. Eli tuhansia vuosia on hänenkin kuolemastaan ehtinyt vierähtää. Hän kuvasi itsensä aina miehenä ja sfinksit ja kuvat hänestä olivat miehisiä. Täällä oli samankaltaisia maalauksia kuin faaraoiden hautakammioissa. Sain yhdestä temppelin "kammiostakin" kuvan. Se oli rautaportin takana, mutta eräs "vartija" pyysi minua tulla katsomaan ja ottamaan kuvia. "come come, foto foto, money money". Rahaa en antanut, kun sitä ei oikeasti ollut mukana, eikä hän onneksi lähtenyt perään juoksemaan kun poistuin paikalta tyytyväisenä saatuani kuvan näistä hienoista maalauksista.

Hatšepsutin terassitemppeli.
 
Näkymä temppeliltä laaksoon.


 



















Edessä oli upeiden nähtävyyksien ihailun ja kaikkien kauppiaiden ja tyrkyttäjien väistelyn jälkeen enää rankka kuuden tunnin kotimatka. Onneksi otin mukaan kosteuspyyhkeitä, niillä sai hieman raikastettua oloaan päivän hikoilun jälkeen. Kun vihdoin pääsimme hotellille keskiyön aikaan, olimme aivan poikki! Retki oli rankka ja kesti yhteensä noin 18 tuntia, mutta oli ehdottomasti tekemisen arvoinen!

-Suvi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti