keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Norja - Kaapelihissillä huipulle

Tromsø eli Tromssa

Heinäkuu 2015


 
Tromssasta löytyy varmasti tekemistä ja näkemistä jokaiseen makuun. Me kävimme kiertelemässä tätä pohjoismaiden suurinta napapiirin ulkopuolella sijaitsevaa kaupunkia ja katsastamassa kaapelihissillä näkymät vuoren päältä. Korkeanpaikankammoista hieman hirvitti. Kyyti edestakaisin maksoi aikuiselta n. 15 euroa.
 
Maiseman vuoren päältä sekä Tromssan silta.




Kaapelihissin "pysäkin" päällä sijaitsi (kallis)ravintola ja näköalatasanne.

.
 


Alaspäin meno hirvitti enemmän!
 
Seuraavana päivänä tarkoitus oli jatkaa matkaa kohti Altaa, josta olin varannut meille seuraavan yöpaikan. Ei harmittanut viettää päivää tien päällä, koska ilma muuttui pilviseksi. Kävimme ennen lähtöä katsomassa pohjoisinta kasvitieteellistä puutarhaa joka yllätyksellisesti oli oikeastaan liikenneympyrän keskellä. Odotin jotain "hienompaa", emmekä ensin meinanneet löytää oikeaa paikkaa. Oli heinäkuun loppu ja täällä kukkivat vielä tulppaanit! Todella pohjoisessa siis oltiin.
 
 


Jäämerenkatedraali sijaitsee Tromssa sillan päässä ja on yksi Tromssan kuvatuimpia rakennuksia.


Tromssaan kannattaisi tulla syksyllä, koska revontulinäytelmät ovat käsittämättömän hienoja! Niitä kuvaa mm. Ole Salomonsen, ja en voi kuin kateellisena seurata miten upeita kuvia hän julkaisee. Myös Suomessa pitäisi herätä revontulimatkailun mahdollisuuksiin, koska Kilpisjärvellä revontulia on mahdollista nähdä Tromssaakin useammin.
 

Tie poikki

 
Ajoimme kohti Altaa Lyngen -vuonon rannikkoa pitkin ja hieman Skibotnin jälkeen tiellä oli puomi "vägen stängt". Tie oli poikki ja vastaan tuli rekkoja lavat täynnä kiveä. Muitakin turisteja oli pysähtynyt ja he soittivat kyltissä olevaan numeroon. Vuori oli romahtanut tielle, eikä ollut tietoa kauanko tien avaamiseen menisi. Pällistelimme hetken paikalla epäuskoisina, emmekä voineet kuin kääntyä takaisin. Pysähdyimme läheiselle huoltoasemalle kyselemään asiasta, ja kuulemma aamulla oli arvioitu että avaaminen veisi pari tuntia, ja viimeisin tieto oli että se veisi useamman päivän. Altaan olisi mennyt kiertoreitti Suomen puolelta, yli 600 kilometriä. Kello oli jo sen verran, ettemme lähteneet ajamaan tuota kiertoreittiä, koska olisimme nimenomaan halunneet nähdä rannikkoa. Soitin Altan hotelliin ja selitin mitä oli tapahtunut. He olivat hyvin ymmärtäväisiä, ja heillä oli asiakkaita odottamassa huonetta, joten hotellin peruminen onnistui ilman kustannuksia. Pienen pohdinnan jälkeen päätimme ajaa takaisin Suomeen, Kittilään. Menimme Hulluun Poroon yöksi, ja kävimme Levi tunturilla. "Joudumme" siis tekemään uuden reissun, Altaan sekä Nordkappiin jossa haluan ehdottomasti käydä.
 


 
 
Viimeisen päivän Lapin ja Norjan reissussa vietimme Rovaniemellä. Täällä ei kuitenkaan kesällä ole oikeastaan mitään erityistä nähtävää. Kävimme katsomassa hiidenkirnuja, Napapiiri -kylttiä ja koska aikaa jäi, ajoimme Haaparantaan. Suomi näytti aika tasaisen tylsältä Norjan ylväiden vuoristomaisemien jälkeen. Lappi on silti kaunis, kesällä ja talvella. Alla muutama kuva talvisesta Lapista.
 
- Suvi
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti