torstai 7. huhtikuuta 2016

Viro - Võru, ihana pieni kaupunki

Pääsiäinen 2016

 
Istumme juuri MS/Finlandialla matkalla Tallinnaan ja siitä edelleen Võruun, Etelä-Viroon, tai tarkemmin Viron kaakkoisosaan. Tämä on jo neljäs pääsiäinen jonka vietämme Võrussa. Matkaan menee laiva- ja ajomatkoineen n. 6 tuntia. Olen tippunut jo kärryiltä laskuissa montako kertaa olemme Võrussa käyneet, mutta olemme viettäneet siellä kesälomia, vapun, joulun, uudenvuoden ja pääsiäisen. Jonkin verran matkapäiviä on siis kertynyt ja siksi haluan kertoa teillekin tästä mahtavasta pienestä kaupungista sekä sen ympäristöstä.

 
Kesä 2013
 

Miksi juuri Võru?

Noin 14.000 asukkaan Võru eli Võru Linn (lausutaan Voru) on Võrumaan pääkaupunki Kaakkois-Virossa. Kaupunki muistuttaa vanhoine puutaloineen Suomen Porvoota. Avomiehelläni on isänsä kanssa uusi pienkerrostaloasunto lähellä Tamula -järven rantapromenadia. Asunnon ostoon täältä he päätyivät pyörittäessään käytettyjen vaatteiden liikettä, joka on sittemmin myyty. Võru  on loistava paikka rentoutua. Esimerkiksi mökillä lomailu kääntyy usein töiden teoksi, mikä ei sinällään ole paha asia, mutta koska en siellä osaa olla tekemättä mitään, tekee tämän tyyppinen vapaa-aika todella hyvää. Ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa "tekemättömyydestä". Virossa hintataso on vielä paljon Suomea edullisempi ja siksi siellä pystyykin tekemään samalla rahalla paljon enemmän. Kesällä on myös paljon ilmaistapahtumia, toreja ja markkinoita joissa saa ajan kulumaan liiankin nopeasti.

 
Fr. R. Kreutzwaldin puisto Tamula-järven rannalla.
 
Yleisesti Virolaiset pitävät Suomalaisista, ainakin muista kuin huonosti käyttäytyvistä kännituristeista. Virossa pärjää pääsääntöisesti hyvin englannilla, varsinkin Tallinnassa, mutta saat paljon parempaa palvelua jos osaat edes muutaman sanan Viroa. Myöskään hieman varttuneemmat virolaiset eivät välttämättä osaa lainkaan englantia, joten muutaman sanan opettelu ennen Viron matkaa on kohteliasta ja vieläpä helppoa. Jonkin verran kieli onkin tarttunut ja pärjäämme kaupoissa, ravintoloissa ja kahviloissa kohtalaisesti maan omalla kielellä. Ajattelin tehdä erillisen postauksen Võrun kahviloista ja ravintoloista ja käyn siellä läpi hieman ruokailuun liittyvää sanastoa, alla muutamia perussanoja jotka ehkä jo tiedättekin. Tässä linkki alkeisiin ja perussanastoon.
Tere - Hei
Aitäh - Kiitos
Tere tulemast - Tervetuloa
Palun - Ole hyvä
Nägemist - Näkemiin
 
 


Virolaiset ovat osanneet hakea EU-tukia ahkerasti, ja mm. Tamulajärven rantapromenadi on rakennettu vuonna 2009 EU-avustuksilla. Ranta on suuri ja siellä on kahvila josta saa myös jäätelöä ja alkoholijuomia, todella edullisesti tietenkin. Rannalla on kesäiltaisin usein musiikkia ja tunnelma kuin Etelä-Euroopassa. Võrun kaupunkipäivien yhteydessä järven päälle rakennetaan esiintymislava. Linnapäevad järjestetään seuraavan kerran 19.-21.8.2016 ja huomion arvoinen tapahtuma ovat myös Antslan markkinat jossa on myynnissä kaikkea peltikatoista juustoon ja makeisiin. Markkinoilla päässyt aikaisempina vuosina myös n. 30 euron korvausta vastaan helikopterilennätykselle (en ole uskaltanut mennä) ja illalla on perinteinen romuralli, jossa Ladat ajetaan ruttuun. Võrua on muutoinkin remontoitu viime vuosina ahkerasti ja kuoppaiset tiet ovat vaihtuneet uuteen asfalttiin ja kivistä tehtyihin kävelykatuihin, kaupungin ilme on siis kohentunut huomattavasti. Kesällä parasta onkin rannalla löhöily, uiminen ja herkuttelu. Talvella käymme yleensä Kubijan kylpylän lämpimissä altaissa rentoutumassa.
 
 
Markkinat Võrun keskustassa.

Uusi hotelli
 
Võrussa on useita hotelleja, suositeltavia niistä ovat ainakin "Kubija Hotel & Spa" Kubijan kylpylä yhteydessä, "Hotel Tamula" Tamulajärven rannassa ja "Külalistemaja Ränduri" aivan kaupungin keskustassa. Rändurin viereen on avattu uusi hotelli "Georgi Hotell" joka on ainakin bookingin mukaan arvioitu upeaksi. Hotellit maksavat keskimäärin 50 euroa/yö. Võrusta on Latvian Riikaan noin 200 kilometriä eli paikan pystyy halutessaan kätevästi yhdistämään vaikkapa Viron tai Baltian kierrokseen.  Olemme käyneet Riikassa ja Jürmalassa useita kertoja, ja aion kertoa niistäkin teille omassa postauksessaan, kuten myös Võrun nähtävyyksistä ja harrastusmahdollisuuksista.
Lähde siis Tallinnaa pidemmälle kalaan, täällä et kovin todennäköisesti törmää moneenkaan Suomalaisturistiin.
- Suvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti